Kassavirtalaskelma on pienissä firmoissa harvinaisuus, vaikka kaikissa tilitoimistojen ohjelmistoissahan ne on saatavilla. Miksi yrittäjät eivät hyödynnä mahdollisuutta? Tietenkin siksi, että se ei vastaa tarvetta.
Yrittäjä tietää tasan tarkkaan, että rahaa riittää niin kauan kuin
a) jaksaa myydä
b) seuraa kuluja
Kumpikaan näistä ei varsinaisesti ole tilitoimistojen ohjelmistojen vahvuus. Se on täysin ymmärrettävää, koska ne on tehty kirjanpitäjälle. Koska kirjanpitäjät eivät yleensä budjetoi tai myy omaa palveluaan, heille kassavirtalaskelma näyttäytyy pikemminkin ennusteena.
Kassavirtaennusteessa myynti on annettu luku, joka perustuu ehkä edellisen kuukauden tai vuoden liikevaihtoon - tai sitten ei mihinkään. Vastaavasti kulut putoilevat tilille ostolaskujen myötä. Jos joku lasku tulee joka toinen kuukausi, sen seurauksena joka toinen kuukausi kyseistä menoa ei kirjanpidon mukaan ole tapahtunut.
Kassavirtalaskelmassa pääpaino on budjetoinnilla. TULOT jaetaan kuukausille, tuotteille/palveluille myyjittäin. Näin myynnistä vastaava esimies pystyy seuraamaan työntekijän onnistumista ja ohjaamaan myyntiä. Tuloja vastaavat MENOT kohdistetaan samalla tavalla mahdollisuuksien mukaan.
Tulot ja menot ovat siten tuloslaskelmassa kuluja ja tuottoja. Nämä ennakoidaan ja arviota verrataan jälkikäteen toteutuneeseen. Tällä tavalla katse pysyy tuulilasissa eikä peräpeilissä. Budjetti on kuin auton mittaristo, joka antaa kuljettajalle ajantasaista tietoa.