Liiketoimintasuunnitelma: Peiliin katsomisen paikka
Liiketoimintasuunnitelman alku on kuin pysähdyspaikka, jossa tarkastellaan yrityksen tämänhetkistä tilannetta. Yrittäjyys ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan usein myös unettomia öitä ja ahdistusta. Mieti nyt rehellisesti, onko nykyinen työsi sitä, mitä alun perin halusit?
Arvot: Suuryritysten sanahelinää vai aitoja uskomuksia?
Liiketoimintasuunnitelmassa usein luetellaan yrityksen arvot. Usein nämä ovat kuitenkin vain suuryritysten markkinointiosastojen luomaa sanahelinää. Esimerkiksi Finnairin "olen rohkea" - toki lentoemännän on hyvä pysyä toimintakykyisenä koneen kaappauksen tai matkustajan sairauskohtauksen sattuessa, mutta se on ennemminkin harjoituksen kautta opittua rutiinia kuin todellista rohkeutta.
Arvot ovat eri asia kuin arvokkaat asiat. Arvokkaita asioita ovat esimerkiksi työ, terveys ja perhe. Finnairin "olen rohkea" on pikemminkin asia, jota työnantaja toivoo työntekijöiltään – siis yritykselle arvokas asia, mutta ei yrityksen toimintaa ohjaava arvo.
Arvot ovat uskomuksia, jotka auttavat säilyttämään mielenrauhan, kun arvokkaat asiat ympäriltä romahtavat. Ne voivat pohjautua ideologioihin (kuten sosialismiin, uskontoon tai pasifismiin) tai filosofioihin (kuten taolaisuuteen, stoalaisuuteen tai epikurolaisuuteen). Arvot opitaan lapsuudessa, mutta ne voivat muuttua elämänkokemusten myötä (esimerkiksi neljänkympin kriisin seurauksena).
Arvojen merkitys liiketoiminnassa: Mihin emme ryhdy, vaikka se olisi kuinka kannattavaa?
Liiketoiminnassa arvojen tärkein tehtävä on määritellä, mihin emme ryhdy, vaikka se olisi kuinka kannattavaa tahansa. Arvot auttavat päätöksenteossa erityisen vaikeissa tilanteissa – arkipäivän askareet eivät yleensä mielenrauhaa järkytä. Näitä asioita on hyvä pohtia silloin, kun kriisiä ei ole käsillä, jotta on johonkin nojata, kun myrsky iskee.