Arvonmääritys

Mikä on yrityksen hinta

Kaikkia yrittäjiä kiinnostaa oman yrityksensä arvo eli mahdollinen myyntihinta. Vanha nyrkkisääntö on 3-5 vuoden käyttökate eli liikevoitto lisättynä poistoilla. Sääntö on hyvä mutta erittäin lavea. Pienissäkin yrityksessä haitari leviää kymmenistä tuhansista pariin sataan tuhanteen.

Yrityksen osto on aina yrittäjälle sekä sijoitus että ansiotulon lähde. Vaikka ne ovat yrittäjän elintason kannalta sama asia, yrityksen kannalta niissä on merkittävä ero. Sijoitus on aina osinkovirtaa eli sijoittajan rahaa. Palkka on yhtiön kannalta kulu eli vaikuttaa tilikauden voittoon. 

Yrittäjät nostavat yleensä mahdollisimman pientä palkkaa kerätäkseen puskuria kassaan, minkä toivotaan vastaavan omia pääomia taseessa. Jos toiminta päättyy tai yhtiö myydään, se on yrittäjyyden aikana säästynyt lisäarvo. Tämä on hyvä ja maanläheinen ajattelutapa.

Yhtiön arvo yrityskaupassa muodostuu sen tulevasta vapaasta kassavirasta diskontattuna nykyarvoonsa. Sana "vapaa" tarkoittaa rahamäärää, jonka omistaja voisi vuosittain nostaa itselleen osinkoina. "Kassavirta" taas tarkoittaa rahamäärää, jossa tilikauden voittoon lisätään poistot ja vähennetään lainojen lyhennykset ja varaston arvon kasvu.

Kun varaston arvo kasvaa, ostot on maksettu mutta tuotot ovat vielä saamatta. Jos yritys lopettaa toimintansa, on yleistä että varastosta ei saada sitä hintaa, joka sen hankintaan on käytetty. Siksi varasto pitäisi aina arvostaa oikeaan arvoonsa.

"Diskonttaus nykyarvoon" taas tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä ajan myötä. Siihen vaikuttaa inflaatio (rahan ostovoiman heikkeneminen), korkokanta, yleiset riskitekijät ja erityisen paljon yrityksen oman pääoman tuotto-odotus. Eli ottaisitko mieluummin pyyn heti poveen vai pidätkö kymmenen oksalla odottamassa?

Valtion velkakirjoja on pidetty riskittöminä, ja niiden tuotto on historiallisesti ollut matala eli luokkaa pari prosenttia. Pörssiyhtiöt ilmoittavat tavoittelevansa noin 15 prosentin tuotto-odotusta omalle pääomalle. Pienissä firmoissa tuotto-odotus on kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia prosentteja riippuen oman pääoman määrästä.

Mitä suurempi on oman pääoman määrä, sitä pienempi on konkurssiriski. Valtio voi verottaa kansalaisensa vaikka kuoliaaksi, joten oma pääoma on periaatteessa rajaton. Pörssiyhtiöillä omat pääomat ovat miljoonia tai miljardeja. Pienessä yrityksessä miljoona omaa pääomaa on jo paljon rahaa.

Perheyrityksen diskonttokertoimeen vaikuttaa se, miten hyvin myynti on järjestetty. Jos se on suunnitelmallista, tavoitteellista ja sitä analysoidaan, sen matalampi on diskonttokerroin. Mitä matalampi diskonttokerroin on, sen arvokkaampi yhtiö on.


Mainostoimistot alamäessä
Tekoäly tuhoaa toimialaa